Rosacea

Rosacea är en hudåkomma som påverkar ansikte men kan vara på bröst och rygg. Det utvecklas oftast mellan åldrar 30 till 50 hos både kvinnor och män. Orsaken är okänd men ärftlighet och ljus hud kan spela roll. Den kan först visa sig som rodnad som inträffar på kinder, näsa, panna och kinder. Små vener utvecklas. En överreaktion av ansiktets blodkärl på grund av bl.a. sol, värme, kyla, alkohol, tobak, irriterande kemikalier, ibland även vanliga hudkrämer, starkt kryddad mat och stress.

Svåra tillstånd av mycket aktiv rosacea med många utslag, behandlas först medicinskt av läkare med antibiotika i kräm eller tablettform före IPL behandling.

Hur många behandlingar behöver rosacea och hur ofta är behandlingarna?
Antalet behandlingar som krävs beror på typen av hudproblem. I genomsnitt krävs en serie av två till fem behandlingar, med ett intervall på ca. två veckor. Det kan vara nödvändigt att göra återbehandlingar efter tre till sex månader. IPL skiljer sig från laser genom att de kan ge många färger på ljus för varje puls. Laser ger bara en färg. Ett optiskt filter används för att ge den specifika våglängden(färg) som får hårsäcken att skadas på samma sätt som laser. Resultatet är samma för både IPL och laser.

Gör behandlingen ont?
Ljuspulsen känns ofta som en snärt av gummisnodd men det behövs oftast ingen bedövning. En bedövningskräm kan användas. Eftersom många hår behandlas samtidigt så kan ett behandlingstillfälle ibland bara vara någon minut. beroende på storleken på behandlingsområde.

Vilka områden kan behandlas?
I princip alla områden kan behandlas. För kvinnor är det ofta ansikte, underarmar och bikini område. Fär män rygg och bröst..

Vad skall göras innan behandling?
Du får inte ha solat på 4 veckor, gäller även solarium och brun utan sol.

Vad skall göras efter en behandling?
Huden kan bli röd och lätt svullen för några timmer efter behandling. Tvätta försiktigt. Du får inte heller sola, eller exponera huden för solen mellan dina behandlingar. Använd solkräm med minst solskyddsfaktor 30 i 4-6 veckor efter behandling.

Vad är intensivt pulserande ljus?
IPL teknologi är en icke kirurgisk metod som förbättrar utseendet av åldrande hud och ger den ett mer yngre utseende. Eftersom den behandlar hud skador utan att förstöra hudytan finns det ingen återhämtningstid utan patienter kan återgå till normalt liv direkt efter behandlingen. Förutom ansikte är även nacke, bröst och händer behandlade ofta. IPL är en teknik och metod där ljusenergi omvandlas till värmeenergi i hudens kollagen. Metoden behandlar djupt nere i huden utan att påverka hudens ytskikt. Det har det engelska namnet ”photorejuvenation”.

Hur fungerar IPL?
IPL är intensiva ljuspulser som oftas ges från urladdning av blixtrör. IPL består av ett mycket starkt ljus som är kontrollerat och består av vissa våglängder. Ett optiskt filter kan bytas för att ha korrekta våglängder beroende på problem och de komponenter av huden som man önskar att behandla. Energin i färgerna absorberas av förger av hudens komponenter till exempel brunt för brun missfärgning av hud, rött för tunna blodådror. Kroppens läkningsprocess tar över och absorberar rött och stimulerar tillväxt av nytt kollagen. Optiska filter anpassas för ditt specifika hudproblem och din hud ser yngre och fräschare ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *