Om Acne

Vuxna och acne har i regel mer svårbedömda faktorer. Acne i vuxen ålder kan t ex uppstå vid:
Stress
Diet
Solljus
Droger
Klimat
Menstruation
Personliga problem
P-piller
Trycka, klämma
Graviditet
Kemikalier, oljor
Kosmetika
Vad är acne?
Enkelt kan man dela in acne i tonårsacne och vuxenacne. Tonårsacne beror på att man i tonåren producerar vissa könshormoner. Dessa stimulerar i sin tur talgproduktionen i hårsäckarna, vilket resulterar i acne. Samtidigt som det bildas mer talg, blir det trångt eller stopp i hårsäckens mynning, som då fylls av talg där bakterier trivs. I vissa fall bildas en öppen pormask, som låter talgen läcka ut. Är mynningen däremot stängd, får man en inflammation i huden, dvs en “finne”. I andra fall kan hårsäcken brista inåt och bölder kan uppstå. Acne kan arta sig på flera olika sätt, allt från små plitor till stora knölar eller ömmande cystor. Problemen visar sig i ansiktet, ryggen eller på bröstet eftersom talgkörtlarna är större där än på övriga kroppen. Nästan alla tonåringar har acneproblem. En bidragande orsak är ärftliga faktorer, t.ex. porernas storlek, ojämnheter i porernas hornlager och olika hormonproduktion. Tonårsacne brukar dock försvinna i 20-års åldern.

Däremot finns det inget bevisat samband mellan viss mat och acne, utom för ett fåtal som kan reagera på t.ex. ost, choklad och starkt kryddad mat. Viss medicinering samt hormonrubbningar kan också vara en bidragande orsak till acne. Alla dessa faktorer kan var och en för sig eller tillsammans utveckla acne hos vuxna personer. Tonårsacne kan växa bort men vuxenacne kräver regelbunden behandling i form av bra produkter, medicinering och/eller någon form av behandling t.ex. IPL.

OBS!… Kläm aldrig!
Acne beror inte på smutsig hud. Den svarta pricken i pormasken är inte smuts, utan pigment av samma slag som ger dig solbränna. Tvätta dig inte överdrivet och undvik tvål och vatten, som bara irriterar huden. De bakterier som orsakar acne finns inne i hårsäckarna och kan inte tvättas bort. KLÄM ALDRIG på pormaskar och kvisslor, det ger lätt inflammationer som kan bli fula ärr. Dessutom tar läkningen längre tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *