Melasma

Vad är melasma?
Ljusbruna eller mörkare bruna fläckar i ansiktet efter solning. Oftast förekommer fläckarna i pannan och på kinderna men de kan även finnas vid tinningarna eller på överläppen. Det finns ingen säker förklaring till varför fläckarna uppstår bara hos vissa kvinnor, förutom att det har att göra med solning. Fläckarna bleknar under vintern men återkommer sedan varje sommar vid ny solning. Melasma kan var ljus til mörk brun och pigmenteringen ytlig elelr djupare. Ju djupare pigmenterin desto svårare är det att behandla.

Vad orsakar?
Orsakad av ökad produktion av melanin och är oberoende av hudtyp. Pigmenteringen mörknar gradvis och förstärks av solande. Melasma kan också uppstå under graviditet och p-piller.

Vad är behandlingen för melasma?
Solskydd är den mest viktiga delen av behandling av melasma eftersom pigmenteringen öker med solens påverkan. En del krämer, kemiska peelingar, och viss typ av laser behandlingar som SmartXide kan användas för att dämpa pigmenteringent. Det tar ofta flera månader och behöver oftast underhållsbehandlingar. I en del fall komemr inte melasma att helt försvinna och kan återkomma vid solning.

Huden blir röd några dagar och flagar för omkring en vecka. Vid den tidpunkten kan man se att det är blekare melasma. Huden blir mycket jämnare, finare i textur och mer volym.

Milda kemiska peelingar
Tricklorättiksyra peelingar (TCA peelingar) går ner djupare i huden än lätta peelingar. Flagnande och röd hud uppstår i cirka 2 veckor så det är viktigt att planera för denan typ av behandling.
Denna peeling görs en gång och behandlar stora solskador, brun pigmentering, fina linjer, ojämn hud, trött hud och acne ärr. SOlskydd är obligatorisk för att underhålal effecten av denan peeling. Om det är nödvändigt kan man repetera efter 6 månader..

VIlka områden kan behandlas?
Ansikte, nacke, bröst, händer, fötter..

Vilka sidoeffekter finns?
Sällan kan ljusare elelr mörkare pigmentering uppstå eller ärrbildning.

Hur skall jag göra för att upprätthålla resultatet?
Solskydd och användningen av “anti-aging” produkter förlänger resultatet. En lättare kemisk peeling kan göras var 3 till 4 månad för att upprätthålla effekten av TCA peeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *