Hårborttagning med IPL

Hårborttagning med IPL har blivit ett populär metod för att ta bort oönskat hår på ansikte och kropp. Det är en säker snabb och effektiv metod för att stoppa hårväxt under lång tid. IPL är ett intensivpulsat ljus, det är en teknik och metod där ljusenergi omvandlas till värmeenergi i hudens kollagen. Metoden behandlar djupt nere i huden utan att påverka hudens ytskikt. IPL skiljer sig från laser genom att de kan ge många färger på ljus för varje puls. Laser ger bara en färg. Ett optiskt filter används för att ge den specifika våglängden(färg) som får hårsäcken att skadas på samma sätt som laser. Resultatet är samma för både IPL och laser.

Hårstrån sitter olika djupt på olika kroppsdelar. Människan har flera miljoner håranlag på kroppen. De växer inte alla på samma gång och vissa ligger vilande hela människans livtid. Kroppen nybildar ständigt hårstrån automatiskt (hårväxtcykel). Denna cykel består av tre olika faser, växtfas, vilofas och övergångsfas. De flesta hår- och hudtyper går att behandla, dock ej vitt, grått eller rött hår. Generellt sett gäller att ju grövre, mörkare hår och ljusare hy, desto snabbare och bättre resultat. Laserbehandlingarna fungerar oftast lika bra i ansiktet som på kroppen

Hur många behandlingar som krävs och hur långt tid man ska vänta mellan varje behandling beror på var man behandlar. Ansikte ca: 4 veckors mellanrum i övrigt 6-8 veckors mellanrum. Eftersom varje människa är unik med olika förutsättningar, kan man aldrig säga exakt hur många gånger som behövs, som regel behövs 4-7 behandlingar.

Du får inte ha solat på 4 veckor, gäller även solarium och brun utan sol. Du får inte heller sola mellan dina behandlingar, eller exponera området för sol. Använd solkräm med med minst solskyddsfaktor 30 i 4-6 veckor efter behandlingen.

Hur fungerar hårborttagning?
Ljuset passerar genom huden till hårsäcken. Pigmenten i hår och hårsäck absorberar ljusenergin som omvandlas till värme på insidan av hårsäcken. Det förhindrar hårets tillväxt hos hår som är i den aktiva tilväxt fasen och kan förhindra ny hårväxt. Patienter med ljushud och mörkt hår har de bästa resultaten med minst antal behandlingar.

Hur många behandlingar är nödvändiga och hur ofta är behandlingarna?
Ljusenergin påverkar bara hår i den aktive tillväxtfasen. Andra hår ligger i ett viloläge och kan inte bli behandlade. När dessa hår utvecklas till aktiv fas kommer de att vara mottagliga för nya behandlingar. Det tar ungefär 6 veckor för håret att växa tillbaka så nya behandlingar krävs med 6 till 8 veckors separation..

Gör behandlingen ont?
Ljuspulsen känns ofta som en snärt av gummisnodd men det behövs oftast ingen bedövning. En bedövningskräm kan användas. Eftersom många hår behandlas samtidigt så kan ett behandlingstillfälle ibland bara vara någon minut. beroende på storleken på behandlingsområde.

Är behandlingen permanent?
Ljusenergien för hårborttagning ger lång tids verkan. En del hår kan inte elimineras helt och behandlingen kan inte förhindra att nya hår komer i framtiden. Efter 5 till 8 behandlingar kan patienter förvänta sig mellan 70 till 90 % hår minskning som räcker för mer än 2 år. Det återstående håret är tunnare och ljusare i färg.

Vilka områden kan behandlas?
I princip alla områden kan behandlas. För kvinnor är det ofta ansikte, underarmar och bikini område. Fär män rygg och bröst..

Vad skall göras innan behandling?
Andra metoder för hårbortagning som vaxning, plockning eller elektrolys skall undvikas 6 veckor innan behandling. Solbränna skall undvikas. Området som skall behandlas skall rakas dagen innan behandling.

Vad skall göras efter en behandling?
Huden kan bli röd och lätt svullen för några timmer efter behandling. Tvätta försiktigt. Rakning är tillåten när hår växer men undvik vaxning, plockning, eller elektrolys. Undvik att sola mellan behandlingar.

Vad är intensivt pulserande ljus?
IPL teknologi är en icke kirurgisk metod som förbättrar utseendet av åldrande hud och ger den ett mer yngre utseende. Eftersom den behandlar hud skador utan att förstöra hudytan finns det ingen återhämtningstid utan patienter kan återgå till normalt liv direkt efter behandlingen. Förutom ansikte är även nacke, bröst och händer behandlade ofta. IPL är en teknik och metod där ljusenergi omvandlas till värmeenergi i hudens kollagen. Metoden behandlar djupt nere i huden utan att påverka hudens ytskikt. Det har det engelska namnet ”photorejuvenation”.

Hur fungerar IPL?
IPL är intensiva ljuspulser som oftas ges från urladdning av blixtrör. IPL består av ett mycket starkt ljus som är kontrollerat och består av vissa våglängder. Ett optiskt filter kan bytas för att ha korrekta våglängder beroende på problem och de komponenter av huden som man önskar att behandla. Energin i färgerna absorberas av förger av hudens komponenter till exempel brunt för brun missfärgning av hud, rött för tunna blodådror. Kroppens läkningsprocess tar över och absorberar rött och stimulerar tillväxt av nytt kollagen. Optiska filter anpassas för ditt specifika hudproblem och din hud ser yngre och fräschare ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *